Manueel therapie voor de ruiter

 

 

Manueel therapie is een specialisatie van fysiotherapie waarbij de focus ligt op het opsporen van bewegingsbeperkingen in de gewrichten. In het bijzonder, de wervelkolom. Een manueel therapeut probeert via de wervelkolom stoornissen in het bewegingsapparaat te verhelpen. We kijken daarbij naar het lichaam als een geheel en proberen de bewegingsketens optimaal samen te laten bewegen. Een ruiter heeft verschillende vaardigheden nodig om onafhankelijk en stabiel te zitten op hun paard. Een korte beschrijving van deze vaardigheden vind je hieronder. De manueel therapeut probeert deze vaardigheden te verbeteren middels mobilisatie - manipulatie, massage en oefentherapie.

 

Stabiliteit

 

Onder stabiliteit verstaan we letterlijk het vermogen van een lichaam zijn stand ten opzichte van een externe kracht te handhaven. Op het paard kun je bijvoorbeeld een onderscheid maken tussen een stabiele hand en een stabiele zit.

 

 

Mobiliteit

 

Als we het hebben over mobiliteit dan hebben we het over beweeglijkheid of het gemak waarmee iemand zich verplaatst. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van beweging van je paard in de wending of tijdens het meegaan van je zit in de verschillende gangen. 

 

Kracht / uithoudingsvermogen  

 

Ten laatste moet de ruiter over voldoende uithoudingsvermogen bezitten. We moeten immers de gehele training ons lijf onder controle moeten kunnen houden. Het gaat dan over de conditie van de spieren maar denk bijvoorbeeld ook aan je eigen concentratie vermogen.